Clubhistorie

Badmintonclub Oirschot is een vereniging met een rijke historie en is opgericht op 13 maart 1975. Tot op dat moment werd er recreatief badminton gespeeld door een groep inwoners van Oirschot vanuit buurtvereniging de Drossaard. Zijn hadden zoveel plezier in het spelletje waarop ze het besluit hebben genomen om in georganiseerd verband een vereniging te starten.

Bij de oprichting van de club telde de vereniging ongeveer 30 actieve leden en werd er gespeeld in toen nog nieuwe Julianahal. Het ledenaantal steeg nog datzelfde jaar naar 75 leden, waarop een tweede speelavond ingelast werd.

In 1976, een jaar na de oprichting van de vereniging, ontstond ook de mogelijkheid voor jeugdleden om zich aan te melden bij de club. Gezien de beperkte ruimte en speelavonden konden kinderen ouder dan 10 jaar zich opgeven voor de nieuwe speelavond. In datzelfde jaar was er ook ruimte voor verschillende ontwikkelingen, het eerste clubblad ‘De Sjuttel’ werd gepubliceerd en eerste clubkampioenschappen werden een feit.

Het jaar daarop, in 1977, speelde Badmintonclub Oirschot voor het eerst mee in de bondscompetitie.

Tot 1982 was er voor de volledige club ruimte in de Julianahal, maar vanaf dit jaar werd besloten om één speelavond voor de senioren te verschuiven naar Sporthal de Kemmer. Daarmee ontstond er meer ruimte voor de jeugd en konden kinderen vanaf 8 jaar zich inschrijven bij de vereniging.

Mede door die keuze steeg het ledenaantal van de vereniging gestaag en telde BC Oirschot tijdens het 10-jarig bestaan in 1985 100 seniorenleden en 40 jeugdleden.

In 1988 kreeg de club er weer een extra dimensie bij, toen er door verschillende leden met het badminton overdag voor de wat oudere senioren werd gestart. Daarmee werden de speelmomenten uitgebreid en kon de club de vraag naar verschillende speelmomenten nog beter bedienen.

Het derde lustrum werd gevierd in het jaar 1990, ook het jaar waarop het bestuur te horen kreeg dat de club geen gebruik meer kon maken van de Julianahal. Vanaf september dat jaar wordt er dan ook door de gehele vereniging in Sporthal de Kemmer gespeeld.

BC Oirschot ontwikkelde zich in een rap tempo in de jaren 90 en maakte als club verschillende hoogtepunten mee. Het eerste team werd twee keer op rij kampioen (‘91-‘92 en ‘92-’93), waarop ze in 1994 competitie speelde in de voormalige vierde klasse van de NBB. Tijdens het sportgala van 1993 werd deze geweldige prestatie beloond en werd het team verkozen tot sportploeg van het jaar.

Daarnaast werd er door de vereniging de Brabantse Districtsbeker voor senioren gewonnen en wisten de junioren beslag te leggen op de overwinning van het Brabants Kampioenschap.

In 2000, 25 jaar na de start van de club, telde de vereniging 140 senioren en 60 jeugdleden en werden hoogtijdagen beleefd. De club speelde competitie met 5 seniorenteams en 9 juniorenteams.

De club heeft zich de afgelopen jaren zowel in sportieve als recreatieve zin verder ontwikkeld. Er worden ieder jaar verschillende activiteiten georganiseerd voor de jeugd, maar ook voor de senioren. Denk daarbij aan een jeugdkamp, de clubkampioenschappen en de jaarlijkse eindafsluiter met een BBQ.

Sinds 2015, in lijn met het 40-jarig jubileum, organiseert de club het jaarlijks KBL-toernooi, waarbij zich ieder jaar teams uit de regio aanmelden om samen op zondag een teamtoernooi te spelen, met diverse winnaars. Daarnaast zijn er ook de afgelopen jaren verschillende sportieve hoogtepunten genoteerd. In de jeugdcompetitie werd het team U-13 in 2015 kampioen en in 2019 mocht U-19 met die prijs zwaaien.

Bij de senioren mocht er in 2016 een kampioenschap bij het recreantenteam genoteerd worden en in 2018 bij het eerste team van de club. Daarmee wordt tot op de dag van vandaag gezelligheid gecombineerd met het behalen van sportieve successen.

Mede door Covid is het leden aantal van Badmintonclub Oirschot in de afgelopen jaren iets teruggelopen. Door de introductie van het Probeerbadminton en het schrijven van een wervingsprogramma wordt er opnieuw ingezet op groei van het ledenaantal voor de komende jaren.