Clubhistorie

(dit artikel is in maart 2000 verschenen ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de BC Oirschot)

Beste sportvrienden en vriendinnen,

Het is bijna 13 maart 2000: vijfentwintig jaar badmintonclub Oirschot, een zilveren jubileum. Reden genoeg om in mijn rubriek Supporter extra aandacht te schenken aan dit heuglijke feit.

Het leek me aardig om in deze speciale jubileumuitgave een terugblik te werpen op het wel en wee van de voorbije 25 jaren BC Oirschot. Het ligt niet in mijn bedoeling om alles precies op een rijtje te gaan zetten, maar meer om in grote lijnen belangrijke gegevens en bijzondere gebeurtenissen nog eens even op te halen in onze herinneringen.

Onze badmintonvereniging werd op 13 maart 1975 opgericht door enkele mensen vanuit de buurtvereniging “De Drossaard”. Zij waren kennelijk zo verliefd op het spelletje dat men besloot om in georganiseerd verband verder te gaan. Er werd een voorlopig bestuur voorgesteld dat bestond uit de volgende personen: Ria van Eekelen, Liesbeth de Nooy, Marian van Poppel, Alke Schapink, Floris de Groot en Harrie Jansen.

Men begon met 30 leden en in een hele korte tijd was dit aantal meer dan verdubbeld tot 75. Er werd toen gespeeld in de nog nieuwe Julianahal en al gauw kwam er een tweede speelavond bij. Marian van Poppel en Nel Beekmans hadden tijdens deze avonden een dubbele taak: behalve het spelen zorgden zij er ook voor dat iedereen aan de bar aan zijn of haar trekken kon komen.

In januari 1976 werd gestart met een jeugdgroep. Jongens en meisjes vanaf 10 jaar konden zich toen aanmelden als lid. In april van datzelfde jaar rolde de eerste uitgave van ons clubblad “De Sjuttel” van de persen (lees: oude stencilmachine). In mei 1976 werden zowaar de eerste clubkampioenschappen gehouden. Winnaars waren toen Ciska Timmermans, Rolf Bendien, Frans Baeten en Cor Westland. In 1977 vond men het tijd worden om ook maar eens te gaan deelnemen aan de competitie: er werd ingeschreven met twee senioren- en twee juniorenteams.

In het jaar 1982 moest er door het bestuur een belangrijke beslissing genomen worden, nl. het al of niet gaan spelen in sporthal De Kemmer. Besloten werd dat de jeugd in de Julianahal bleef en dat de senioren één avond in de Julianahal zouden blijven en één avond in de nieuwe Kemmer zouden gaan spelen. Omdat er nu meer speelruimte beschikbaar kwam kon de Oirschotse jeugd zich al op 8-jarige leeftijd inschrijven.

Het was in 1983 dat Angelique van Cuyck (nu Louwers) zich aanmeldde en als 3000-ste lid van de NBB werd geregistreerd. In datzelfde jaar werd het eerste jeugd enkeltoernooi gehouden. De eerste winnaars waren Angelique van Cuyck, Anke van de Wal, Peter Verbeek en Patrick de Man.

Het ledenaantal steeg gestaag en toen in 1985 het 10-jarig bestaan werd gevierd telde de BC Oirschot 40 junioren en 100 seniorenleden. Inmiddels speelden een aantal recreanten in de gezelligheidscompetitie. Natuurlijk ging men ook in deze categorie voor de punten, maar de gezelligheid voerde toch de boventoon.

Er hadden zich in de tussenliggende jaren natuurlijk ook al wel enige verschuivingen voorgedaan in zowel bestuur, redactie van het clubblad als bij andere functies van de vereniging. Maar het gaat te ver om dat allemaal te vermelden.

Wat beslist niet vergeten mag worden is het opstarten van badminton voor overdag. In maart 1988 beet een groepje dames het spits af. Wat later kregen zij gezelschap van een paar heren. Het animo voor deze gelegenheid groeide zeer snel. Nu 12 jaren later beleven iedere woensdagochtend zo’n 40 damesen 10 heren onder bezielende leiding (nog steeds) van Nel Beekmans hun sport.

BC Oirschot speelde ook over de landsgrenzen. Zo heeft o.a. een grote delegatie in het weekend van 3, 4 en 5 maart 1989 deelgenomen aan vriendschappelijke wedstrijden in Engeland. Ook in België (Westerlo) werd deelgenomen aan toernooien. Een vaste groep BCO’ers neemt jaarlijks deel aan een internationaal uitwisselingstoernooi met o.a. verenigingen uit Boxtel, Heerenveen, Jever en Zerbst (voormalig DDR).

Het derde lustrum, of anders gezegd het 15-jarig bestaan van de badmintonclub Oirschot is in 1990 op grootse wijze gevierd. Zo was er een sport- en spelavond voor de senioren. De jeugd ging zwemmen in de Tongelreep. En er was een autotocht voor de gehele familie. De festiviteiten werden afgesloten in “De Beurs” met een country en westernfeest.

In september 1990 ontving het bestuur een schrijven van de gemeente Oirschot met de mededeling dat onze club geen gebruik meer kon maken van de Julianahal. Vanaf die tijd spelen alle leden van de BC Oirschot in sporthal De Kemmer, wat tot op de dag van vandaag nog steeds uitstekend bevalt.

In de negentiger jaren heeft onze badmintonvereniging nog enkele hoogtepunten meegemakt. Zo werd het vaandelteam (Oirschot 1) in het seizoen ’91-’92 kampioen in de overgangsklasse, een jaar later was het in de hoofdklasse weer raak en daarop promotie naar de vierde klasse bondscompetitie van de NBB. Deze geweldige prestaties werden beloond tijdens de sportverkiezingen in de gemeente Oirschot in maart 1993. Het succesvolle team met Angelique Louwers-van Cuyck, Saskia van Gestel-van Cuyck, Reinier van Mourik en Patrick de Man werden door de jury gekozen tot sportploeg van het jaar.

Nog maar twee jaar geleden, namelijk in april 1998, kwam een bekerteam van onze vereniging ook tot een geweldig resultaat. In de strijd om de Brabantse districtsbeker wisten zij na vele concurrenten geklopt te hebben, door te dringen tot de laatste twee. In een zinderende finale werd in eigen huis, na het gelijke spel in de uitwedstrijd, Someren met 5-3 verslagen. BC Oirschot mocht onder het toeziend oog van vele supporters de Brabantse beker van de afgevaardigde van het district Brabant in ontvangst nemen.

Ooi het A1 team van onze jeugd boekte in 1998 een zeer opvallend resultaat. Na het behalen van het kampioenschap in de competitie mochten ze deelnemen aan het Brabants kampioenschap. Dat zij uit het goede badmintonhout gesneden zijn bleek wel toen zij ook nog eens de Brabantse titel pakten en mochten deelnemen aan het Nederlands kampioenschap in Almere. Ons jeugdteam viel hier niet in de prijzen maar het deelnemen mag gezien worden als een grote prestatie en in ieder geval was men een hele ervaring rijker.

We zijn nu aangeland in maart 2000 en staan aan de vooravond van een feestweek vanwege het feit dat de badmintonclub Oirschot 25 jaar bestaat. Onze jubilerende vereniging heeft momenteel zo’n 110 senioren en 60 jeugdleden. In de competitie speelden dit jaar 5 seniorenteams en maar liefst 9 jeugdteams. Dat het crescendo gaat is te danken aan iedereen die onze badmintonclub een warm hart toedraagt.

Graag wil ik vanaf deze plaats mijn gelukwensen doen toekomen aan bestuur, redactie, jeugd- en andere commissies en last-but-not-least alle spelers en speelsters van de badmintonclub Oirschot.

Proficiat allemaal

Piet van den Akker

Aanvulling van de voorzitter over de afgelopen 5 jaar, geschreven in augustus 2005.

Badmintonclub Oirschot is gelukkig ook de afgelopen 5 jaar een gezonde club gebleven. Het ledenaantal is stabiel gebleven en wat dat betreft presteren we aanzienlijk beter dan vele andere badmintonclubs in de regio.

We hebben al weer enkele jaren onze speelmogelijkheden uitgebreid voor de senioren. Ook op vrijdagavond kan er weer naar hartelust gespeeld worden. Met name de recreantencompetitie draait volop en zorgt voor veel speelplezier. We spelen al weer enkele jaren met maar liefst 5 teams in deze competitie. Ons eerste team presteert buitengewoon goed en moet dit jaar voor het eerst op landelijk niveau spelen.

De jeugdcommissie bestaat vrijwel geheel uit ex-jeugdleden van onze eigen club en ook dat zorgt voor het nodige plezier bij de jeugd. Het enige “nadeel” 😉 was dat een groot deel van deze commissie nog aangevuld met enkele andere jeugdigen ons 30 jarig jubileumfeest heeft georganiseerd, dat dientengevolge wel erg luidruchtig werd (maar toch ook wel erg gezellig). Kortom, op naar de volgende 5 jaar.