Woensdagochtendpost van Ben Jamry

Een woensdagmorgen zonder shuttle….ook verrassend goed !

Onze woensdagochtend-groep heeft zowaar een jaarlijks uitje. Ieder jaar lukt het Nel ons met een aantrekkelijk idee uit de Kemmer te houden en ons mee te nemen in haar creatieve reisjes.
Zo ook op woensdag 3 juni.
Zoals altijd verzamelen op de markt, met fiets inclusief een goed humeur en ook vandaag een stralend zonnige dag.
Reisdoel vandaag: Wijnhoeve Koningbosch aan de Liempdsedijk, een rustiek koninklijk plekje.
Een kwartiertje fietsen vanaf de markt maar niet als Nel de reisleidster is.
Ons 20-tallig peloton zette vaart langs het kanaal naar Best en van daaruit door prachtige paden in de Mortelen en landgoed Heerebeek.
Na ruim 14 kilometer (!) stapten we moe en tevreden af bij de Wijnhoeve en werden welkom geheten door het echtpaar Ten Bosch. Een zeer gastvrije ontvangst met koffie en vla en dat werd zeer gewaardeerd door ons.
Vervolgens nam Ruud Ten Bosch de regie over en begon met een boeiende les over zijn ervaringen in de wijnbouw. Dat was hem wel toevertrouwd als gepensioneerd leraar en gediplomeerd vinoloog.
Stap voor stap nam hij ons mee in zijn verhalen hoe hij vanuit het “niets” zijn wijnhoeve heeft opgebouwd. Er komt heel wat bij kijken. Als leek sta je er niet bij stil wat er tussen februari en eind oktober allemaal moet gebeuren om een wijn van goede kwaliteit te kunnen bottelen.
Het begint met de keuze van een druivenras en dat vergt al een hele studie en voorbereiding.
Al in het vroege voorjaar begint het werk met het snoeien van de struiken om de plant dieper te kunnen laten wortelen. Kortom, de energie niet in de groei van de struik maar in de diepere wortelgroei te laten gaan. Zeer belangrijk voor een druivenstruik.
En het regelmatig schoffelen rondom de struiken is ook nodig maar geen leuke bezigheid.
Na de eerste theorie werd de les buiten tussen de struiken vervolgd. Uitleg over de techniek van snoeien, opletten hoe de druiventrossen zich ontwikkelen en bedacht zijn op ziekten als meeldauw en schimmelziekten. Daarvoor krijgt de wijnboer hulp van de rozenstruik die aan het begin van een rij staat en als eerste alarm geeft over een ziekte. Immers, een rozenstruik toont dat eerder dan een druivenstruik en zo ben je dan op tijd om de ziekte te bestrijden.
Een ander gevaar is de Suzuki-vlieg die, volgens Nel Schakel “op een brommertje komt aanvliegen” maar de druif wel vernietigt en in een prooi verandert voor andere vliegende “vriendjes”.
Tja, een wijnboer is elke dag bezig en vooral op zijn hoede voor allerlei vervelende verrassingen.
Na de les-in-de-natuur weer terug naar het leslokaal en ondanks het vroege tijdstip toch een begin gemaakt met het proeven van diverse witte en rode wijnen, afgewisseld met lekkere hapjes.
We leerden toen om verschillen te proeven én te waarderen. Zoet, zuur, droog, bitter, herb, afdronk, karakter en temperatuur van de wijn …..we hebben het geweten !
Ook interessant om te horen dat er inmiddels vele wijnboeren in Nederland zijn.
Maar ook goed om te weten dat een goede fles wijn duurder mag en moet zijn dan 4 Euro’s en wij begrijpen dat nu want de route van de druif na de groei, de pluk, de pers, de filters, het gistingsproces in de vaten en tenslotte het bottelen en daarna de weg naar de consument…..is niet niks !
Maar goed dat na de kennismaking met al die wijnen de fietstocht ons nu met 4 (!) kilometers naar Oirschot terugvoerde.
’s Middags rond twee uur waren we allemaal weer thuis, vlak voor de thee…..of misschien alvast een droog wit wijntje……
Nel, namens ons allemaal, hartelijk dank dat wij deze mooie dag en nieuwe ervaring met jou konden beleven.
Volgende woensdag melden we ons weer graag aan beide kanten van het net.

Ben Jamry

Dit bericht is geplaatst in Laatste nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *